Cassley
Rosehall
Schotland

Jaren geleden zijn wij een aantal keren na elkaar tijdens de paasvakanties een week op de Cassley gaan vissen, met wisselend succes, daar het in deze periode prachtige lente kon zijn of drieste sneeuwbuien uit de lucht konden vallen.

De Cassley is in de eerste plaats een zalmrivier, met weinig obstakels om te werpen en voor eind mei komen hier nog geen zalmvissers, dus de rivier is praktisch voor u alleen. Het vissen is wel verbonden met een verblijf in één van de cottages, maar met de vorige eigenaar was alles bespreekbaar.

Normaal is het verhuur van zaterdag tot zaterdag, maar als de ferry op donderdag vaarde tussen België en Schotland huurden wij van donderdag tot donderdag.

De nieuwe eigenaar had daar geen oor naar. Gelukkig waren de cottages goed voorzien want in de omgeving liggen de restaurants niet dicht bezaaid. Na de jaren van visplezier werden de volgende factoren een hinderpaal: de steeds duurder wordende Britse pond, de overtocht en het verblijf aldaar die steeds duurder werden, wanneer de “estate” dan ook nog eens van eigenaar veranderde en we ook nog geconfronteerd werden met de plaag was de maat vol en hebben wij ons visplezier elders gezocht. Niettegenstaande de Cassley een gebied van 75 km² draineert en veruit de kleinste rivier is van de 4 rivieren in het binnenland van Kyle of Sutherland, geniet ze een hoogstaande reputatie in de kringen van zalmvissers. Het is waarschijnlijk ook waar dat geen enkele andere Schotse rivier van vergelijkbare grootte zo vaak is weergegeven in beeld.

Sinds het einde van de 19de eeuw trok de Cassley vele vermaarde gasten en eigenaars aan, Burggraaf Grey of Fallodon, Major R Chrystal en Alexander McConnochie, allen waren ze vol lof over de dramatische zalmrivier. De bron is een aaneenschakeling van binnenmeertjes, gekend als the Gorm Lochs in het noorden van Ben More Assynt. De Cassley heeft een loop van 18 mijl voordat ze samenvloeit met the Kyle nabij Rosehall, net stroomafwaarts van de monding van de Oykel. Het is het vermelden waard dat de eerste zalm wacht in de benedenmijl van de Cassley waterval, een temperatuurbarrière, die ze niet overbruggen tot het water een temperatuur bereikt van meer dan 10°C. Gebieden in dalende grootte: Rosehall 1.4 miles double bank. Glenrossal 2.5 miles double bank. Glencassley 6 miles double bank. Niet verhuurd. Duchally 2 miles double bank.